YleisesittelyToiminta-ajatusArki meilläKoulunkäyntiTilat ja ympäristöHarrastusmahdollisuudetHenkilökunta

Nuortenkoti Etappi

Nuortenkoti Etappi  on Janakkalassa  sijaitseva lastensuojelun erityisyksikkö, joka tarjoaa sijaishuollon palveluita riippuvuuksista kärsiville nuorille ja heidän perheille.

Yleisesittely


Nuortenkoti Etappi tarjoaa sijaishuollon palveluita 13-17-vuotiaille päihteitä käyttäville sekä muista riippuvuuksista kuten esimerkiksi peliriippuvuudesta kärsiville nuorille. Etapin erityisosaamista ovat päihde- ja huumetyö, päihdekartoitus, riippuvuustyöskentely sekä perhetyö. Etapissa työskentelee sosiaali- ja terveydenhuoltoalan moniammatillinen työryhmä.


Nuortenkoti Etapissa on 7-paikkaa. Etapissa sijoitus on jaettu kolmeen jaksoon: kartoitusjakso, työskentelyjakso ja kotiutumisjakso. Jaksojen aikana nuoren kanssa työskennellään ennalta laaditun ohjelman mukaisesti joka koostuu mm. nuoren ja perheen tilanteen kartoituksesta, päihdekeskusteluista, päihderyhmästä, päihdeseuloista sekä kotiin suuntautuvasta työskentelystä.Toiminta-ajatus

Toiminta-ajatuksena on toimia lastensuojelun sijaishuollon yksikkönä, joka vastaa päihdeongelmista sekä muista riippuvuuksista kärsivien nuorten arviointia ja hoitoa vaativiin lastensuojelu tilanteisiin ympärivuorokautisesti. Perustehtävänä on vastata nuoren  päihteidenkäytön mukana tuomiin vaikeuksiin sekä kartoittaa niin nuoren kuin koko perheen elämäntilannetta. Etapin erityisosaamista ovat päihde- ja huumetyö, päihdekartoitus, riippuvuus työskentely sekä perhetyö. Sijoituksen aikana koko perhe on osana sijoitusprosessia ja työskentelyä.

Arki meillä

Etapin  arjen perustana on säännöllinen ja turvallinen päivärytmi. Tärkeä osa säännöllistä arkirytmiä on koulunkäynti, jota tuetaan aktiivisesti.  Arkea rytmittää nuortenkodin viikko-ohjelma, omaohjaajatyöskentely, yksilö-  ja ryhmä päihdetyöskentely sekä nuorille suunnatut yhteiset toimintaillat. Etapissa nuoret osallistuvat arkiaskareisiin, kuten siivouksiin, ruoanlaittoon, pyykkihuoltoon ja arjen suunnitteluun.

Koulunkäynti

Nuoret käyvät koulua omissa kouluissaan tai tarvittaessa opetus siirretään lähikouluun . Koulun kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä koulunkäynnin tukemiseksi. Tarvittaessa nuorta autetaan läksyissä jokaisen yksilöllisen suunnitelman mukaisesti. Mikäli nuori ei käy omaa koulua on mahdollista väliaikaisesti järjestää opetusta Etapissa. Lisäksi Janakkalan ympäristössä on tarjolla monipuoliset mahdollisuudet ammatilliseen koulutukseen.

Tilat ja ympäristö

Nuortenkoti Etapin toimitilat  mahdollistaa nuorten viettämään aikaa yhdessä oleskelu/keittiötilassa. Nuorten omat huoneet sijaitsevat kaikki lähellä toisiaan sekä yhteisiä tiloja. Tilat on pyritty tekemään viihtyisiksi ja yhteisöllisyyttä tukeviksi. Ruoanlaitto ja yhteinen tekeminen tukevat yhteisöllisyyden toteutumista.

Harrastusmahdollisuudet

Janakkalan ympäristössä on kattavasti harrastusmahdollisuuksia, joihin nuoret voivat osallistua. Nuortenkodista pääsee helposti liikkumaan julkisilla kulkuneuvoilla.  Harrastuksiin tuetaan taloudellisesti ja niihin motivoidaan nuoria. Etapissa järjestetään kerran viikossa yhteinen harrastuspäivä. Nuortenkodilla on runsaasti lautapelejä, askartelutarvikkeita, lukemista, elokuvia ym. viriketoimintaa. Lisäksi loma-aikana järjestetään viriketoimintaa.

Henkilökunta

Nuortenkodissa työskentelee moniammatillinen ja kokenut henkilökunta.

FAMILAR SOMESSA
 • Yhteystiedot:
  Vastaava ohjaaja
  Sanna Pethman
  p. 044 729 1549

  Ohjaajat
  p. 044 751 6984

  Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@familar.fi
 • Osoite:
  Lukiotie 2
  14200 Turenki (Janakkala)
 • Nuortenkoti Etappi

  • Etapissa kartoitetaan nuoren päihteidenkäyttö tilanne
  • Etapissa kartoitetaan koko perheen kokonaistilanne ja arvioidaan tuen tarve
  • Etapissa tehdään tiivistä yhteistyötä sosiaalitoimen ja nuoren muun verkoston kanssa
  • Etapissa työskennellään koko perheen kanssa
  • Etapista kotiudutaan suunnitelmallisesti ja tuetusti