Siirry suoraan sisältöön
Voit olla kaikissa laitoshoidon paikkakyselyihin liittyvissä asioissa yhteydessä Hanna-Riikka Räsäseen p. 040 125 6109 tai suoraan yksiköihimme!

PERHEHOIDON BLOGI: Päivä sijaisperheiden vastuutyöntekijän matkassa

Perheohjauksella keskustelemme niin kasvatukseen kuin perhehoitajan omiin tunteisiin liittyvistä asioista tai perehdymme koulutuksen omaisesti johonkin tiettyyn aiheeseen.

8.00 työpuhelin päälle. Aamukahvin nautin samalla kun vastailen perheiltä ja sosiaalityöntekijöiltä tulleisiin viesteihin. Puhun myös pari pitkää puhelua yhteistyötahojen kanssa. Perheen vastuutyöntekijänä roolini on pitää yhteyttä lapsen, perhehoitajien, biologisen verkoston ja sosiaalityöntekijän lisäksi lapsen mahdollisiin muihin yhteistyötahoihin kuten esimerkiksi kouluun ja terveydenhuoltoon.

9.30 haen työauton Kannelmäestä ja ajan päivän ensimmäiselle perheohjaukselle. Automatkat menevät puheluiden lisäksi äänikirjoja kuunnellen, mukavan rentouttavaa ja palauttavaa toimintaa.

11-13 välisen ajan vietän perheen luona perheohjauksella. Perheohjauksella keskustelemme läpi lapsen ja perheen kuulumisia. Puhumme niin kasvatukseen kun perhehoitajan omiin tunteisiin liittyvistä asioista, ja toisinaan voimme koulutuksen omaisesti perehtyä johonkin tiettyyn alueeseen, joka hyödyttää perhehoitajaa lapsen kasvatustyössä. Kerran kuukaudessa täytetään myös yhteistyössä perhehoitajan kanssa raportti kuluneesta kuukaudesta. Tämä raportti toimitetaan aina lapsen sosiaalityöntekijälle.

13-14 ajelen takaisin Helsinkiin ja ajomatka menee nopeasti keskustellen sosiaalityöntekijän kanssa lapsen koulunaloituksesta ja siihen liittyvistä asioista. Pysähdyn matkalla parkkipaikalle nauttimaan lounasta, hyvin usein työauto toimii niin toimistona kun lounasruokalana.

14.30-16 on vielä yhden perheen asiakassuunnitelmaneuvottelu Helsingin kaupungin perhehoidon tiloissa. Asiakassuunnitelmissa on paikalla lapsen vanhemmat, perhehoitajat, sosiaalityöntekijä ja Familarin vastuutyöntekijä. Joskus tapaamisissa on mukana myös mahdollinen vanhemman tukihenkilö tai asianajaja. Asiakassuunnitelmaneuvotteluissa käydään läpi lapsen arkeen, kasvuun ja kehitykseen liittyviä asioita. Neuvotteluissa sovitaan myös mahdollisista kotilomista tai vanhemman tapaamisista valvotusti. Neuvottelu järjestetään n. kaksi kertaa vuodessa, ja siitä tehdään aina kirjallinen suunnitelma, jossa sovitut asiat lukevat kootusti. Yleensä neuvottelut sujuvat hyvässä yhteistyössä ja asiat saadaan sovittua lapsen etua mielessä pitäen.

16-17 vastailen vielä päivän aikana tulleisiin sähköposteihin samalla kun istun raitiovaunussa matkalla kotiin. Päivällisen jälkeen suunnitelmissa on lähteä illalla tanssitunnille. Hyvin tärkeää on pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta.

17.00 työpuhelin sammuu ja on aika siirtää työasiat taka-alalle. Parasta vastuutyöntekijän roolissa on työpäivien moninaisuus, ihmisten kanssa työskentely ja mahtavat työkaverit.

 – Ellimari Hartman (sosiaaliohjaaja, sosionomi AMK)